2#Digital studieteknikk og digitale plattformer
2#Digital studieteknikk og digitale plattformer

2#Digital studieteknikk og digitale plattformer

2#Digital studieteknikk og digitale plattformer

Hei lesere! Da er vi for fullt i gang med dette 4. semesteret. Jeg prøver å bli vant til å blogge men synes fortsatt det er litt merkelig og utfordrende. Overraskende nok ser jeg allerede effekten av å blogge, og hvilket stort læringsutbytte det har, både å skrive blogg og å lese andre studentblogger. Dette blir mitt andre innlegg på bloggen, så om du er interessert i å lese mer om hva jeg fant interessant fra første forelesning så keep on reading.

Semestret er delt inn 4 deler, her hver del skal ta for seg et felt innenfor i Digital Markedsføring. Første delen tar for seg Digital økonomi og forretningsmodeller med foreleser Arne Krokan (sjekk ut hans blogg her )

Hva syntes jeg var interessant i min første forelesning i Digital Markedsføring? Det jeg utmerket som svært interessant var Marianne Hagelia sin del i forelesningen. Hun forteller oss om viktigheten av å være bevisst på hvilken studieteknikk du bruker og om hvordan man lærer best. Spesielt i en slik situasjon som studenter står ovenfor i dag med tanke på pandemien, mener jeg at en god studieteknikk har aldri vært viktigere. Med dagens distraksjoner og forstyrrelser er det ekstremt vanskelig for studenter å tilnærme seg faget og virkelig gjøre et dypdykk ned i stoffet som blir lært fra hjemmekontoret. Nå som studiet er hovedsakelig nettbasert er det stor kontrast til hvordan vi så for oss studieperioden når vi først søkte til Kristiania Høyskole. 

(SKJERMBILDE fra forelesning) Svar fra forelesning der Marianne Hagelia spurte oss om vi selv syntes vi hadde bra studieteknikk. Viser at de fleste syntes de her en «helt grei» studieteknikk. Undersøkelsen gjort anonymt på mentimenter.no.

Ingen av oss var klar over at vi måtte sitte hjemme å lære oss alt som er innenfor merkvareledelse og markedsføring, noe vi trodde vi skulle lære i et fysisk klasserom med en fysisk foreleser til stedet. Grunnet dagens situasjon er ikke dette mulig. Men vi kan ikke ta på pauseknappen, fordi studiene fortsetter. 

Digital studieteknikk

På baksiden av pensumboken vår, Digital Studieteknikk – Hvordan lære i informasjonssamfunnet av Marianne Hagelia, opplyser hun oss om at digitale verktøy har eksistert på skolen i 30 år. Men likevel brukes ikke digitale metoder noe særlig i undervisningen. Som sikkert alle husker fra skolen, bestod undervisningen hovedsakelig av at lærer sto foran i klasserommet ved tavlen eller med en PowerPoint presentasjon. En svært monologform undervisningsmetode som norske skoleelever er godt kjent med. Hagelia forteller oss at å sitte og lytte til forelesninger lærer man kun 10% av det som blir tillært. Dette er også forsket nærmere på, her kan du sjekke det ut her.

Samskriving

Boken Digital Studieteknikk presenterer læringsprosessen i tre deler: Å samle, å lære og å dele. For å oppnå maksimalt utbytte av det du lærer som student skal denne prosessen benyttes. Videre forteller Hagelia at det finnes en haug av ulike studiemetoder og forskjellige teknikker som man kan ta i bruk av. Her ble jeg introdusert til samskriving, en notatteknikk der flere studenter skal ta notater fra forelesning på samme plattform, som for eksempel Google Docs. Hagelia mener nemlig at ved å benytte seg av en slik studiemetode som samskriving, jobber man automatisk med å notere bedre og mer gjennomført, som vil igjen føre til et bedre læringsutbytte med hele 50%.

Min notatteknikk har vært å notere i notatbøker fra forelesning i mange år. Jeg er veldig positiv til å teste ut en ny måte å notere på, som ikke er like «tungt» og tar så mye plass haha. Nå som jeg er introdusert til denne studieteknikken vil jeg gjerne teste det ut!

Etter Marianne Hagelia, snakket Arne Krokan mer om digitale plattformer. Digitale plattformer syntes jeg er svært spennende, mye fordi det er noe jeg gjerne kunne jobbet med i fremtiden. Det er merkelig at plattformer som Instagram, Facebook, Snapchat, Finn.no, Airbnb.no og Ruter, for å nevne noen, plutselig dukket opp i våre liv og er nå en viktig del i alles hverdagene. Det er nå nesten umulig å ikke ta i bruk av slike tjenester i løpet av en dag. I dagens raskt utviklende samfunn har digitale plattformer helt klart kommet for å bli, der mange mener at plattformer er de nye organisasjonene.

Kilder: 

Hagelia Marianne, 2018. Digital Studieteknikk- Hvordan lære i informasjonssamfunnet. 

https://www.aftenposten.no/norge/i/AdVa5/bare-10-prosent-faar-med-seg-stoffet-under-forelesninger

4 Comments

 1. Hei! Så fin blogg du har laget! En ting jeg har lært som kanskje kan være hjelpsomt er at det går an å legge inn linker inni en setning eller et ord som du velger, ved å markere og høyreklikke på et ord når du er inne og skriver. Da skal det komme opp et knapp for å legge til link!

  Jeg synes også forelesningen var interessant!

 2. Aller først, for et fint design du har fått på bloggen din! Du har virkelig klart å balansere det faktum at det er en fagblogg, samt at du gir den et fint personlig preg.

  Jeg skjønner at blogging fortsatt er nytt og kanskje litt rart, men fra en lesers perspektiv, ser det ut som at du har masse erfaring. Jeg synes det er viktig å rose deg for nok et godt innlegg, med variert språkbruk, bilder og nå også underoverskrifter for bedre struktur.

  Når det kommer til lenker, så kan det gjøres visuelt penere ved å bruke hyperlink. Med Arne Krokans blogg som eksempel, kunne du markert «her» og lagt inn hyperlink, i stedet for å legge lenken etter. Da blir teksten ryddigere 🙂

  Det er fint at du varierer både med underoverskrifter og bruk av fet tekst. Videre vil jeg utfordre deg til å tenke over hva som er essensen i et avsnitt, og skrive dette i enten fet tekst eller bruke underoverskrift. Eksempelvis kunne avsnittet som startet med «Boken Digital Studieteknikk», eventuelt hatt «ulike teknikker» eller «samskriving» som overskrift. Det ville gitt leseren mer forståelse for hva avsnittet faktisk skulle handle om.

  Tenk også over at tittelen på innlegget samsvarer med teksten! Det gjør den nesten utelukkende, med unntak av siste avsnitt om plattformer. For allmennheten vil det kanskje ikke gi så mye mening å snakke om plattformer i et innlegg som egentlig handler om studieteknikk, så husk at det ikke bare er klassekamerater som skal lese bloggen din 🙂 Du vil jo gjerne at også andre kan få glede av å lese den.

  Jeg gleder meg til å følge deg videre – veldig bra jobba!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *