3# Kunstig intelligens-skremmende eller smart?
3# Kunstig intelligens-skremmende eller smart?

3# Kunstig intelligens-skremmende eller smart?

3# Kunstig intelligens-skremmende eller smart?

Hei lesere! Et felt jeg syntes er veldig interessant, men som jeg ikke kan så mye om, er kunstig intelligens også kjent som AI ( Artificial intelligence ). Den andre forelesningen med Arne Krokan tok for seg nettopp dette, AI og robotteknologi. Selv syntes jeg at roboter som ser ut som mennesker eller er konstruert med menneskelig trekk kan være skremmende, og at folk kan skape et dypere forhold og tilknytning til roboter er litt mer på den merkelige siden. I 2020 ble mange bedrifter tvunget til å bli introdusert til digitaliseringen. Jeg tror mange bedrifter er takknemlig for de smarte løsningene digitaliseringen bringer, men kan denne type teknologi gå over en viss strek? Når går teknologien fra å være smart til skremmende? 

Starten på kunstig intelligens

Har du sett filmen «The imitation game»? Den handler om den britiske matematikeren og datamaskinpioneren Alan Turing som skal ha vært en av de første som beskrev ideen av kunstig intelligens. Der han i 1947 presenterte ideen hans om at maskiner kan lære. Filmen tar for seg der Turing er arkitekten bak maskinen som klarte å knekke kodene tyskernes kommunikasjon bestod av under krigen.

Bildet: Intofilm.org

I forelesning lærte vi også om at han er kjent for «Turing-Test». Denne testen skal vise hvor lik kunstig intelligens er et menneske, og om den er lik skal man ha fått til kunstig intelligens. Testens funksjon er forklart på bildet. C stiller spørsmål til A og B uten å vite hvem som er hva. Om C ikke klarer å finne ut hvem som er en datamaskin er testen bestått.

Bilde: https://en.wikipedia.org/wiki/Turing_test

Smart eller skremmende? 

Det som skiller kunstig intelligens fra generell programmering er at det består av maskinlæring. Det dette betyr er at kunstig intelligens lærer av erfaring. Det at datasystemer lærer av egne erfaringer når den løser komplekse problemer i ulike situasjoner, vil gjøre at maskiner ligner mer på mennesker.  Når man kombinerer denne type intelligens sammen med mekanikk, får man en robot. Denne roboten kommer i ulike varianter av denne type teknologien. Roboter kan utføre vanskelige oppgaver som å operere pasienter eller utføre matlaging. 

Ved riktig bruk av kunstig intelligens, kombinert med menneskelig intelligens, kan man virkelig utnytte potensiale det bringer. Dette vil skape gode løsninger som vil være lønnsommere og mer effektivt, noe som kan føre til en enklere hverdag og filtrere bort vanskelige løsninger. Britiske helsemyndigheter startet å teste i 2017 hvordan de kunne bruke kunstig intelligens for å være mer effektive. Testingen gikk ut på at algoritmen skulle gjøre en vurdering og gi råd om hvilken type behandling brukeren skulle få, ut ifra spørsmål brukeren måtte svare på om tilstanden sin. Denne type konsultasjon ville være mye mer effektiv enn en henvendelse til lege. På denne måten ville kunstig intelligens gjøre at prosessen til behandlingen gikk raskere og flere syke fikk hjelp. Et annen eksempel på gode løsninger med kunstig intelligens er skreddersydd læring. På norske skoler er lærere opptatt av å tilpasse undervisningen for hver enkelt elev. Intelligente digitale læremidler kan være til stor hjelp, ved å gi hver elev tilpasset undervisning som er skreddersydd til hver enkelt elevs utvikling og behov. 

Det som mange forbinder med skremmende, når det handler om kunstig intelligens, er at den kan bli så smart at den tar over eksisterende jobber. Mennesker byttet ut med maskiner. Som digitaliseringen utvikler seg kommer kunstig intelligens til å ta over mange jobber, samtidig som den skaper nye. Det vil introdusere nye behov som igjen vil utvikle jobber som ikke enda eksisterer.

Det blir spennende å se hvordan det vil utvikle seg i framtiden, og hvordan bransjer velger å ta bruk av det!

Aktuell lenker:

https://teknologiradet.no/kunstig-intelligens-smart-eller-skremmende/

4 Comments

  1. Dette er veldig interessant og bra skrevet, Rebecka!

    Jeg skal ikke legge så mye vekt på det jeg allerede har kommentert på ditt forrige innlegg, da den kom senere enn du skrev dette innlegget. Men husk bare å legge ved kilder på alle bilder, med hyperlink 🙂

    Vær også konsekvent på å referere mer i løpende tekst (hyperlink), og særlig hvis du kommer med påstander, definisjoner, eller når du snakker rundt en artikkel. For her kommer det ikke så godt frem når du snakker om artikkelen du har valgt å ta for deg, da det heller ikke nevnes i teksten, eller du har begrunnet hvorfor du synes den var interessant.

    Utenom denne pirkingen, som bare er for at du skal utvikle deg så mye som mulig, så gjør du det veldig bra! Det kommer til å bli mange kvalitetsinnlegg fra din blogg i månedene som kommer 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *