5# VR teknologi- En stille revolusjon
5# VR teknologi- En stille revolusjon

5# VR teknologi- En stille revolusjon

5# VR teknologi- En stille revolusjon

I mitt forrige innlegg snakket jeg litt om hvordan vi kan bruke kunstig intelligens i fremtiden og så nærmere på selvkjørende kjøretøy. I vår nyeste forelesningen begynte vi å snakke om digital økonomi og gikk inn på forskjellige teknologiske løsninger som blir brukt i dagens forbrukersamfunn. Temaer vi var innom var bruk av 3D-printing, VR- og AR-teknologi. I dette innlegget tenkte jeg se nærere på VR-teknologi, hvordan det blir brukt i dag og fremtidige planer for denne type teknologi. 

Bilde: pexels.com

Har du vært borti VR-briller noen gang? Kanskje i en gaming-sammenheng?

Hva er VR? 

De fleste knytter VR-teknologi til spill og underholdningsammenheng. VR står for «virtual reality» som betyr virtuell virkelighet. Hvordan det fungerer er å omgjøre sanseinntrykk til digitale inntrykk. For å oppnå dette trengs VR-briller, som er et apparat som dekker hele synsfeltet. Brillene gir 3D-effekt som gir en illustrasjon av å være fysisk tilstedte i et kunstig miljø. For å maksimere denne opplevelsen kan ørepropper også benyttes. Det VR altså kan gjøre er å skape et kunstig miljø, som deltakeren kan vandre fritt rundt i.

Min erfaring med VR-briller er fra å arrangere et event i forbindelse med NextGen Oslo. Vi delte ut VR-briller slik at gjestene våre kunne se hvordan det var å være tilstedte i en flyktningleir i Jordan. Ved å la gjestene våre prøve seg med VR-brillene fikk de et mye sterkere inntrykk enn å kun se bilder fra flykningsleiren. Deltakerne forklarte at inntrykket ble mye sterkere ved å faktisk bli plassert i situasjonen.

Bilde: Event-plakaten og bilder fra eventet

Bruk av VR-teknologi i Norge 

VR-teknologien har vært her lenge, men det er først nå det begynner å ta av. VR-teknologi kan brukes til læring og trening på mange forskjellige områder. Det brukes i terapi og medisinsk behandling, for eksempel til mental og fysisk trening. Denne type teknologi brukes også i undervisningssammenheng for å skape situasjoner som er vanskelig å gjenskape virkeligheten. Dette kan være brennende bygninger, flykningsleirer og krigssoner. Det brukes også i trening i militære sammenhenger, idrett, medisin og for å forstå historie.  

Det at denne teknologien kan hjelpe til med å forstå fortiden, fremtiden og nåtiden bedre syntes jeg er et ekstremt interessant felt. Det å bruke VR-teknologien til å forstå historien bedre ved å bruke historisk data og arkeologiske oppdagelser til å skape en virtuell verden, er et god eksempel på fantastisk bruk av VR-teknologi. Akkurat dette har Tidvis.no gjort. Tidvis er et selskap som benytter seg av teknologi til å formidle og tilgjengeliggjøre forskning på, med fokus på historie. De mener at historie er et viktig utgangpunkt for å forstå nåtiden og hva som kan forventes å skje i fremtiden. Et av mange prosjekter de har gjort er digital gjenskapning av Oslo havn 1798. Her kan man oppleve hvordan det var å spasere i nedre del av kvadraturen i 1798. 

Bilde: Hentet fra Tidvis facebook profil

Konsekvenser- en stille revolusjon? 

Nå som VR-teknologi begynner å få et ordentlig fotfeste i forskning og undervisning, er det ikke vanskelige å tro at denne type teknologien vil bli mer vanlig og mer brukt i forskjellige hverdagslige sammenhenger. Når datamaskiner kom på 80-tallet var mange skeptiske til dens relevans. I dag er det umulig å utføre arbeid uten en datamaskin eller pc. Ramzi Hassan, leder ved NMBUs VR-lab, forteller i en artikkel på forkning.no at VR er femtiden. HER er en youtube video med dypere forklaring. 

Det blir spennende å se hvordan bedrifter velger å ta i bruk av VR-teknologien, og hva slags innvirkning det kan ha i vår hverdag i fremtiden. 

Kilder: 

https://www.dn.no/teknologi/morgendagens-naringsliv/vr/ar/alt-du-trenger-a-vite-om-vr-og-ar/2-1-314660

https://www.online.no/trender/vr-for-dummies/

https://forskning.no/arkitektur-nmbu-norges-miljo-og-biovitenskapelige-universitet-partner/hva-kan-vi-egentlig-bruke-vr-til/1269973

https://www.tidvis.no/#firstPage

One comment

  1. Det er veldig mye bra i dette innlegget, og du både skriver og forklarer veldig godt 🙂 Bra jobba!

    Jeg ville likevel sett flere referanser i løpende tekst, spesielt i avsnittet hvor du forklarer begrepet. Da får du mer troverdighet når du skriver, overfor en person som ikke vet hvem du er 🙂 For selv om jeg vet at du har lært om dette, og vet hva du snakker om, så er det viktig å underbygge det med kilder.

    Det er veldig fint at du har beskrivelse under bildene dine, men det må også legges ved referanser i beskrivelsen. Bruk gjerne hyperlink, og krediter fotograf og hvor bildet er hentet fra. For eksempel: «bilde av X, hentet fra Y». Og helt generelt: Når det kommer til bruk av bilder, så er det viktig å tenke på hvor du henter disse fra, og om bildene du henter faktisk tilhører sidene du henter de fra. Det er litt forskjell på bruk i kommersiell sammenheng og ikke, men i prinsippet kan man ende med brudd på opphavsrett, så vær derfor alltid oppmerksom på dette før du bruker et bilde.

    Men hvilke bilder kan man bruke? Som en hovedregel kan man hente bilder fra gratis bildetjenester, som Pixabay eller Unsplash. Finnes flere lignende. Da vet du at du opererer innenfor opphavsretten. Vil uansett anbefale å kreditere fotograf, og det er alltid greit å kilde til bildet. Hvis du for eksempel bruker Unsplash, vil du få opp beskrivelse når du trykker på «Download free», som du kan lime inn under bilder på bloggen, og oversette. Eksempel: Photo by Max Kleinen on Unsplash (med hyperlink).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *