6# Tise- Miljøvennlig mote
6# Tise- Miljøvennlig mote

6# Tise- Miljøvennlig mote

6# Tise- Miljøvennlig mote

I mitt forrige innlegg så jeg nærmere på bruken av VR-teknologi og fremtidige planer for denne type teknologi. I dette innlegget har vi fått i oppgave å ta for oss en norsk plattformtjeneste. En av mine store interesser er klær, så jeg valgte derfor å ta for meg den populære appen Tise. 

Bilde: hentet fra tise.com

Hva er Tise?

Tise er en norsk gratis app, der man enkelt kan kjøpe og selge brukte klær og interiørartikler. Appen retter seg hovedsakelig mot kvinner mellom 18 og 35 år, men stadig flere menn benytter også seg av appen. Tise ble lansert i 2016 av gründerne Eirik Frøyland Rime og Axel Franck Næss, og like etter ble Jenny Skavlan med som Creative Director. Nå, 4 år etter lansering, har de rundt 1 million brukere rundt om i hele Skandinavia (ungdomsbedriften)

Tise har gjort det mulig for alle moteløver å minske forbruket uten å file ned på stilen. – Ungdomsbedrift.no

Miljøvennlig mote

Inspirasjonen for Tise var å lage en plattform som gjør det enklere og morsommere å være miljøvennlig. Med et friskt og stilrent design der brukerne opererer med egne profiler, mye av det samme som Instagram, har det gjort at handelen blir mye lettere. For å gjøre brukerne enda mer miljøbevisste viser de hvor mye klimautslipp man sparer verden for hvert plagg man selger. Målet med en slik app er å gjøre kjøp og salg mer appellerende for flere. Verdien i Tise finner man ved at kjøper og selger kan lett kan interagere med hverandre og skape en forbindelse. Deres forretningsmodell er altså bygt på at jo flere brukere i appen, jo større verdi. 

Hvordan fungerer Tise?

Sammen med mottoet sitt «enkelt» viser Tise hvordan du enkelt kan sette opp en profil og bruke appen på deres nettside (ungdomsbedriften). 

                                                                                                    Bilde: hentet fra tise.com

Man lager en profil ved å laste ned Tise-appen eller registrere seg på hjemmesiden. Etter det faller det på brukeren hva neste steg blir. Plattformen brukes som et sted der man kan selge egne ting eller kjøpe noe av andre brukere. Man kan «Follow» andre profiler hvis man liker det de selger, og man kan «Like» poster som da automatisk lagres i en egen lukket mappe på profilen. Man kan søke etter vennene sine og titte inne på deres profiler, eller bla gjennom en haug andre brukerprofiler og annonser. Man kan også søke direkte på plagg, slik at andre poster filtreres bort. Finner man noe man vil kjøpe kontakter man selger eller gir bud. Om man vil selge må bruker ta bilde av plagget eller gjenstanden, legge til pris og detaljer slik som størrelse og tilstanden, også POST!

Bilde: baerekraft.ungdomsbedrift.no/tise

Aktører 

Aktørene til Tise er stort sett brukerne som kjøper og selger varer. Appen er som sagt gratis, men man har en oppgraderingsmulighet for medlemskapet sitt (Tise Member). Dette vil gi bedre prioriteringer for egne annonser slik at de kommer øverst på topplisten av produkter, og med betalt plassering blir man mer synlig for andre brukere. I tillegg til dette har Tise aktører som blant annet Clas Ohlson, Viaplay, EVO og Norgesenergi. Disse har tilbud man kan kjøpe med opptjente “TiseCash”. 

Hva gjør Tise for å senke brukernes transaksjonskostnader?

Transaksjonskostnader er de ressursene vi bruker for å finne de beste valgene når vi kjøper et produkt eller en tjeneste. «I prinsippet har vi seks typer transaksjonskostnader som alle kan innvirke på valgene våre»(Krokan 2013, 71).

Søkekostnader: «Søkekostnader handler om å finne fram til alle eller de mest aktuelle alternativene» (Krokan 2013,71) De største aktørene innen bruktsalg i Norge er Tise og Finn.no, som begge har gode søkefunksjoner. Tise lar brukeren søke på produkt (genser, bukse etc..), størrelse, anledning og merke. Med en slik funksjon gjør de det enklere for oss forbrukere å søke etter de varene vi ser etter. Dette styrker brukervennligheten. 

Informasjonskostnader:«Informasjonskostnader handler om å skaffe seg aktuell informasjon om de ulike alternativene» (Krokan 2013,71). Dette være utfordrende i nettbutikk vs. i fysisk butikk. Det handler om hvordan kjøpere skal skaffe seg mest mulig info om produktet. Tise tilbyr en tekstboks-funksjon der selgere kan skrive all relevant informasjon om produktet de annonserer. Om kjøper krever mer info finnes det en chatboks der begge parter kan møtes å diskutere handelen videre. Profiler viser også en score fra tidligere transaksjoner som forteller om dette er en «bra eller dårlig» selger.

Forhandlingskostnader: «Forhandlingskostnader skal vise oss hvilket leveransevilkår vi må forholde oss til» (Krokan 2013,72). Tise gir muligheten til at kjøper kan gi bud, også kan selger med et enkelt tastetrykk godta eller avslå budet. Det er også muligheten for kjøper å kontakte selger i chatboksen. Dette reduserer kostnaden vi har i forbindelse med kjøp. Tise har inngått et samarbeid med HeltHjem. Dette gjør at det er enda enklere å frakte varen fra postkasse til postkasse mot et fast fraktgebyr. Det er oftest rom for pruting på varen også.

Beslutningskostnader: Når brukeren har kommet frem til hva den skal kjøpe står den ovenfor noen alternative (Krokan 2013,77). Tise tilbyr betalingstjenesten Safe Payment. Dette fungerer som en forsikring som sikrer at kjøper får varen sin og kjøperen kan returnere varen. Safe Payment skal sikre en tryggere handel for begge parter. Betalingsformen Vipps kan også tas i bruk, men da må partene stole på hverandre siden Vipps ikke tilbyr like sikre rettigheter som Safe Payment.

Evalueringskostnader:Evalueringskostnader er de evalueringene vi må ta etter vi har gjort et kjøp og mottatt varen (Krokan 2013,78). Ble du fornøyd med varen? En evaluering etter kjøp når kjøper har mottatt varen er greit å gjøre. Kjøper kan gi score om hvordan handel-opplevelsen var, ved å score mellom 1-5 hjerter. 

Tvangskostnader:«Tvangskostnader kommer til når du og selger er uenig om leveransen og dere må igjennom prosessen på nytt» (Krokan 2013,79). Noen ganger kan handelen ikke bli som forventet og kjøperen kan bli misfornøyd med varen. Om de har benyttet betalingsformen Vipps ligger det på eget ansvar. Men om de har brukt Tise sin foreslåtte betalingsmetode Safe Payment, kan Tise tre inn og hjelpe til i situasjonen. 

Referanseliste 

Ungdomsbedriften. . Lesedato 3 februar 2021. https://baerekraft.ungdomsbedrift.no/tise

Krokan, A. (2013). Nettverksøkonomi: digitale tjenester og sosiale mediers økonomi.Oslo: Cappelen Damm Akademisk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *