7# Filterbobler og ekkokamre – Algoritmer bestemmer hva du skal vite
7# Filterbobler og ekkokamre – Algoritmer bestemmer hva du skal vite

7# Filterbobler og ekkokamre – Algoritmer bestemmer hva du skal vite

7# Filterbobler og ekkokamre – Algoritmer bestemmer hva du skal vite

Vet du hva «filterbobler og ekkokamre» er? Når du bruker internett har du blitt eksponert for både filterbobler og ekkokamre, men dette er du kanskje ikke klar over. I dette blogginnlegget skal jeg gi deg en forståelse hva disse begrepene innebærer og hvordan du kan forhindre at det skjer. Helt til slutt skal vi se på hvilken effekter disse begrepene kan ha, og hvilken konsekvens de kan forårsake. 

Bilde: https://medium.com/@18639764/wait-im-in-a-filter-bubble-3e5be1325d1

Hva er filterbobler?

Når man hører begrepet filterboble tenker man kanskje at det er et filtersystem, men det er det ikke. Filtersystemer er systemer som hjelper deg finne det du søker etter mer lettvint og effektivt, mens filterbobler bestemmer hva du skal få tilgang til. Ved å lagre og analysere tidligere søk og dine interesser på internett vil denne algoritmen forutsi hva du skal bli eksponert for, uten at du selv kan bestemme. Begrepet «filterbobler» ble først beskrevet i forfatter og aktivist Eli Parisers bok «The Filter Bubble: What The Internet Is Hiding From You». I vår foreleser Arne Krokans bok  «Nettverksøkonomi: digitale tjenester og sosiale mediers økonomi» forklarer han at: algoritmene bestemmer i stor grad hva som vil nå vår oppmerksomhet og hva som forblir skjult, selv om det er tilgengelig i tjenesten. En slik systematisk skjevfordeling av funnene basert på interesser, verdier og holdninger bidrar også til å forstyrre søkemotorenes bidrag til å fatte mer rasjonelle beslutninger (Krokan 2013, 91). Ved at internett utelater informasjon tukler det med vårt personlige syn og meninger, dette kan være blant annet politiske meninger og samfunnsdebatter. 

I praksis går det på at om en venn og deg søker på Google på eksempelvis «Trump», vil det mest sannsynlig vise ulike resultater. Grunnen til dette er fordi Google, sammen med en rekke andre store aktører som Facebook, Instagram, Twitter etc…, personliggjør alle søk etter informasjon de har samlet fra deg tidligere. Som resulterer til at internett viser oss det vi vil se, og ikke det vi burde kanskje se. 

En måte å unngå å havne i en filterboble er ved å ta i bruk av andre nettlesere enn Google. Nettlesere som DuckDuckGo og Brave lagrer ikke dine tidligere søk. 

Ekkokammer

Av natur trives mennesker best med å være med andre mennesker. Helt automatisk velger vi å henge med de som deler like holdninger og synpunkter som en selv. Det er når dette skjer at et ekkokammer oppstår. «Begrepet ekkokammer blir brukt om en situasjon hvor informasjon, ideer eller oppfatninger blir forsterket gjennom repetert kommunikasjon innenfor en avgrenset gruppe» (NDLA).Effekten av dette er at man tror alle har samme mening som deg, fordi du omgås ikke med andre som kan dele ulike perspektiver. Filterbobler kan også skape ekkokamre, ved at filterboble fileterer ut informasjon du er uenig i, som resulterer til at du kun for informasjon du allerede liker.  

Fake news

Når AI-drevet algoritmer har lært nok om deg, hva du liker, hva du ikke liker og dine interesser, vil algoritmer begynne å vise deg flere ting den tror du vil like. Problemet med dette er at algoritmer ikke vet forskjellig med «Real new» og Fake new», fordi den har ingen sannhetsdetektor. I dagens samfunn oppstår det dessverre masse falske nyheter. Effekten av dette sammen med algoritmer er at om du begynner å se falske nyhetshistorier, vil AI-systemet memorere dette, og vil presentere flere og flere av dem. 

Demokarti 

«Sosiale medier er i ferd med å rive ned våre politiske strukturer slik de kjenner dem» (aftenposten) starter en Aftenposten artikkel skrevet i 2018. Artikkelforfatter Professor Jan Ketil Arnulf forteller at algoritmer har sterke krefter og manipulere folks oppfatning på sosial medier. Han forklarer at filterboblene og ekkokammerene inndeler oss opp i grupper og forsterker motsetninger. Dette vil gjøre at befolkningen blir mer og mer polarisert, og det blir et enda større skille mellom befolkningen. Meningen til personer blir sterkere, på grunn av man blir maten med informasjon fra en side, og forskjellene blir større en de pleier. Eli Parisers holdt en TedTalk allerede i 2011. Her tar har for seg mange faktorer som kommer på grunn av filterbobler. Han forklarer at for å få et demokrati til å fungere, krever det at alle innbyggerne ser forskjellig løsninger fra hverandres perspektiver, og ikke sitte fast i sine egne bobler. 

Tilslutt vil jeg komme med en dokumentar anbefaling om du fant dette interessant! Dokumentaren heter «The Social Dilemma» og ligger på Netflix. Den tar for seg mye av det dette innlegget har gjort, den farlige menneskelige vinklingen av sosiale nettverk og med gründere som slår ned på egne kreasjoner. En virkelig øyeåpner. 

Bilde hentet: https://www.youtube.com/watch?v=uaaC57tcci0 

Referanser 

Krokan, A. (2013). Nettverksøkonomi: digitale tjenester og sosiale mediers økonomi.Oslo: Cappelen Damm Akademisk. 

NDLA. Lesedato. 2.februar.2021. https://ndla.no/nb/subject:14/topic:1:185588/topic:1:185591/resource:1:72573?filters=urn:filt er:94dfe81f-9e11-45fc-ab5a-fba63784d48e

Aftenposten:https://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/i/XwerL7/begrepet- ekkokammer-boer-skrotes-det-er-sterke-krefter-der-ute-som-vi 

 

One comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *