8#Blokkjeder – Erstatte bankene i fremtiden?
8#Blokkjeder – Erstatte bankene i fremtiden?

8#Blokkjeder – Erstatte bankene i fremtiden?

8#Blokkjeder – Erstatte bankene i fremtiden? 

I mitt forrige innlegg så jeg nærmere på begrepene «filterbobler» og «ekkokamre». Dette begynner å bli et større og større problem for demokratiet, men heldigvis begynner oss brukerne å se den negative effekten og er mer bevisste når vi bruker internett. I dette innlegget skal jeg ta for meg hva blokkjeder er og hva dette kan bli brukt til i Norge. Selv om blokkjede-teknologien startet som Bitcoin, har det utviklet seg videre til å bli en digital innovasjon, der teknologien lagrer og utveksler data på en revolusjonerende måte. 

I det siste har blokkjeder blitt mer og mer populært og de kommende årene forventes det er blokkjeder får en veldig stor påvirkningskraft når det gjelder næringsliv og offentlig sektor. De bransjene der økonomiske transaksjoner spiller en stor rolle, vil blokkjeder være til hjelp ved å øke effektiviteten og øke sikkerheten ved uønsket innblanding fra eksterne aktører. I eksempelvis helsesektoren vil dette bidra med økt personvern og sikkerhet, og i offentlig sektor kan det skape et tryggere IT-system.

Bildet: https://www.acrosstheculture.com/changing-culture/what-blockchain-does/

Hva er blokkjeder

Enkelt forklart er blokkjede- teknologien (blockchain technology) en slags brikke som er formet som boks som sammen former kjeder. Alle boksene i kjeden inneholder informasjon, i form av data, som alle i boksens nettverk har tilgang til. De får beskjed når endringer blir gjort eller når nye bokser blir lagt til i kjeden. Når endringen har blitt godkjent av alle boksene kan prosessen fortsette. 

Blokkjeder er en åpen database som befinner seg i et nettverk uavhengige av deltakere, og som betales med kryptovaluta. Det blokkjeder gjør er å endre den tradisjonelle handelen, der de utelukker tredjeparten som er banker og offentlige registre. 

Bildet: https://medium.com/@wen_xs/what-is-blockchain-really-an-intro-for-regular-people-e51578d98a96

Fremtidig transaksjonen

Forklart på en enkelt måte, slik som bildet viser, handler det om at A skal sende penger til B. Transaksjonen er i form av en digital brikke, istedenfor kroner og kontanter. Istedenfor at transaksjonen går innom banken blir brikken delt og vist til alle delene i det usynlige digitale nettverket. Etter at nettverket godkjenner transaksjonen blir brikken lagt til i kjeden som er den digitale oversikten over transaksjoner. Fra dette blir pengene flyttet fra A til B. Hver transaksjon krypteres, signeres, lagres fortløpende og samles i en brikke. Transaksjonen består da kun av 2 parter. 

Meningen med blokkjeder er å gjøre verden sikrere. Ideen bak denne komplekse løsningen er å fjerne tredjeparten involvert i en transaksjon for å gjøre transaksjoner tryggere og mer effektivt. 

Kan dette bli brukt i Norge?

Norge er allerede vant til «cashless society». Vi bruker elektroniske kontaktløse betalingsmuligheter som for eksempel Apple Pay og Vipps, og alle banker er mer eller mindre digitale. Vi er vant til at banker har tilgang til å overvåke nesten alle transaksjonene våre og at Skatteetaten har fri tilgang til bank-detaljer og kontoen vår. I motsetning til Sør Europa der «cash is king» er fortsatt kontanter en stor og viktig dominerende del i deres transaksjoner og kultur. 

Jeg tror når dette kommer til Norge for fullt kommer vi nordmenn til å tilpasse oss ekstremt raskt. Vi kan allerede se hvor fort vi klarer å forholde oss til digitale tjenester. Om de kan kalle blokkjedetransaksjonen med kryptovalutaer for KR, tror jeg den norske befolkingen kommer til å godta forandringen.

Kilder:

https://www2.deloitte.com/no/no/pages/technology/articles/blokkjeder-bruksomrader.html

https://snl.no/blokkjede

https://medium.com/@wen_xs/what-is-blockchain-really-an-intro-for-regular-people-e51578d98a96

https://www2.deloitte.com/no/no/pages/technology/articles/blokkjeder-bruksomrader.html

One comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *