18# Riktig bruk av sosiale media
18# Riktig bruk av sosiale media

18# Riktig bruk av sosiale media

18# Riktig bruk av sosiale media 

I dette innlegget kommer du til å lese et forbedret og oversatt blogginnlegg skrevet av Cathy Breed. Innlegget jeg skal ta for meg er «How to Use Social Media Properly» og ble skrevet i 2019. Sosiale medier er nå en del av alles liv. Tilbake i 2015 var det 2,07 milliarder mennesker som var brukere av sosiale medier. De siste tallene viser at der er 3,78 milliarder brukere på sosiale medier over hele verden i 2021, en økning på 5% fra fjoråret tall (oberlo.com). 

I dagens samfunn vil det du legger frem på dine kontoer på sosiale medier gjenspeiler deg som person. Dette gjør at det er ekstremt viktig at man vet hvordan man skal bruke de ulike plattformene på en riktig og ansvarlig måte. Det kan være vanskelig å vite nøyaktig hvordan du skal bruke de mange ulike plattformen sosiale medier tilbyr til både profesjonelle og personlige formål. Hvordan kan studenter, profesjonell, arbeidsgivere etc… med en form for sosial konto sikre at de produktivt bygger sitt profesjonelle nettverk og engasjerer seg i interessante diskusjoner og samtidig opprettholder passende profesjonalitet? Dette skal vi gi svar på videre i innlegget. 

1.  Ikke legg ut bilder eller videoer som kan skade omdømmet ditt

Så du dro på en sprø fest i går kveld med venner. Du drakk altfor mye alkohol og løp bak bussene i byen, som alle dine Instgram-bilder tydelig illustrerer. Å ha det gøy, og vise det, er en autentisk del av det å være menneske. Men etter sosiale medier kom er det lurt å vurdere hvilke bilder du burde legge ut på nett, og hvilken som burde holdes i kamerarullen din. 

Bildet: therecoveryvillage.com

I dagens samfunn kan man være sjapp med å evaluere mennesker ved å se på profilene de har på sosiale meder. Mer eller mindre kan man si at sånn du presenterer og viser deg på nett, slik vil andre mennesker oppfatte deg. Alle bilder som kan sees på som uprofesjonelle kan gjøre livet vanskelig for deg i fremtiden, hver fall i jobblivet. Potensielle arbeidsgivere kan finne disse bildene og bestemme at du er noen som ikke er ansvarlig nok til å oppfylle deres stilling. Alt du velger å publisere på nett kan komme tilbake til deg å ødelegge for deg i fremtiden. Mesteparten av gangene kan det være andres skyld, der de legger ut bilde av deg og tagger deg slik at det blir mer synlig når andre søker etter deg. 

Regelen er spill alltid det trygt, og legg bare ut bilder som opprettholder omdømmet du ønsker, både personlig og profesjonelt.

Bildet: lifehacker.com

2. Ikke legg ut personlig informasjon

En nøkkel til sikker bruk på sosiale medier er å aldri publisere personlig informasjon. Det er viktig å forstå at når informasjonen er lagt ut, er den tilgjengelig for alltid og kan teoretisk sett være tilgjengelig av nesten alle i tilfelle systemhack. Derfor er det viktig å aldri legge ut personlig informasjon som kan gjøre deg sårbar hvis det skulle falle i feil hender. Personlig informasjon kan være bilder av huset ditt som tydelig viser eiendelene dine eller fullstendig oppsett. Bilder som inneholder sensitiv personlig informasjon, som førerkort, personnummer, passord eller kredittkortnumre. Sensitiv informasjon som dette kan brukes av kriminelle på nettet til å stjele identiteten din, begå svindel under navnet ditt eller til og med bryte inn i hjemmet ditt.

3. Aldri «trash-talk» andre mennesker

Argumenter, spesielt de som blir utført via et tastatur, kan få oss til å bli oppslukt. Om du publiserer sinte eller krenkende om andre vil det være med å forme ditt personlige eller profesjonelle image på sosiale media. Slike poster får deg til å fremstå som smålig og aggressiv. Ingen ønsker å ansette noen eller jobbe med noen som sannsynligvis vil vise denne oppførselen. Hvis du har problemer med noen, må du ikke bruke sosiale medier til å skamme dem. Det vil bare resultere til å få deg til å se liten og ubetydelig ut.

4. Slå på personverninnstillingene dine

Vær alltid oppmerksom på det du legger ut på sosiale medier. Uansett om kontoen din er offentlig eller privat, husk at alle har rett til å kontrollere sitt online image, noe som er spesielt viktig for barn som vokser opp i en digital verden. Vær oppmerksom på å slå av ulike sporing apper, spesielt for unge barn. 

5. Tenk før du legger ut

Dette siste punktet er svært viktig. Alltid tenk deg over før du gjør noe på sosiale medier.  Før du kommenterer eller deler en post, tenk på konsekvensene. Vil det fornærme noen? Er faktaene korrekte? Hva vil du oppnå ved å legge ut noe slikt? Noe som hørtes bra ut for en stund siden, kan høres dumt ut og uansvarlig, så tenk godt om før du legger ut.

Sosiale medier er en del av den moderne verden, som gjør det viktig å forstå hvordan bruke det på best mulig måte. 

Kilde: 

Oberlo.com. Lesedato 7.mai 2021: 

https://www.oberlo.com/statistics/how-many-people-use-social-media#:~:text=The%20latest%20figures%20show%20that,jump%20in%20just%20five%20years.

Kamiapp.com. Lesedato 7.mai 2021

One comment

  1. Pingback: навесной котел

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *