21#TikTok- Digitale plattformen som ikke må undervurderes
21#TikTok- Digitale plattformen som ikke må undervurderes

21#TikTok- Digitale plattformen som ikke må undervurderes

21#TikTok- Digitale plattformen som ikke må undervurderes

Tilstedeværelsen på digitale medier har aldri vært viktigere. Digitale plattformer har blitt hoved kanal for reklame og informasjonsdeling, som alle blir eksponert for. Det skjer stadig endringer og det er vanskelig for bedrifter og butikker å vite hvilken digital plattform man burde satse på.  Et av de nyere og ekstremt suksessfulle digitale plattformer er Tiktok. Tiktok er ikke på samme nivå som Instagram og Youtube riktig enda, men er absolutt en plattform som ikke må undervurderes. 

Bilde: techinasia.com

Hva er Tiktok? 

Tiktok er en kreativ plattforms app som sprer mye glede og underholdning (ice.no). Det baseres på at brukere kan se og lage morsomme og underholdene videoer, og dele det med venner og andre Tiktok brukere. Videoklippene varer alt fra 15- 60 sekunder og kan redigeres på mange ulike måter. I hovedsak er det underholdning i form av lip-syncing til musikk, danseklipp og morsomme videoer med fokus på humor og memes som appen består av. Et stort fokus Tiktok har som ingen andre digitale plattformer har er utfordringer og konkurranser. Utfordringer på TikTok har blitt en kjempetrend og er oftest i formen av at man utfører en danse/ bevegelse utfordring, filme det og dele det på appen. 

Bilde: time.com

Hva er markedsføringspotensiale på Tiktok

Appen sitt fokus på utfordringer, konkurranser og deling av innholdet har gjort det veldig lovende for annonsører og influencere på plattformen.Små bedrifter utnytter også muligheten Tiktok tilbyr på til å markedsføre sine små nisjebedrifter. Om man ønsker å selge egne produkter har Tiktok blitt en genial og effektiv plattform som gir unike muligheter for å markedsføre seg til et stort publikum helt gratis! Det er mange små bedrifter som har oppnådd enorm eksponering på Tiktok. Jeg har selv markedsført min egen bedrift på plattformen, og ved bruk av riktig Hashtaggs og kreativt innhold har jeg oppnådd god respons. 

Det er viktig å forstå at Tiktok markedsføringspotensiale er ikke likt som andre store digitale plattformer som Instagram og Facebook. Plattformen Tiktok ha en ekstremteksponentiell vekst og har ca. 689 millioner aktive brukere verden over(oberlo.com). Tiktok regnes også som en av de mest populære appene blant unge, som også er den mest aktive målgruppen (tenkdigitalt.no). Så for markedsfører og annonsører er denne mediakanelen en digital gullgruve om målgruppen men ønsker å treffe er et ungt publikum.

Kan plattformen brukes til merkevarebygging? 

Det er mange gode grunner til at Tiktok kan være et hemmelig våpen i merkevarebygging-prosessen til bedrifter. Men det er viktig å forstå at Tiktok har sine egne spilleregler, og er opererer ulikt fra andre plattformer.

Her er 3 tips til hvordan bruke Tiktok på best mulig måte for merkevarebyggingen. 

  1. Bruke algoritmene til din fordel

Jo mer en forbruker bruker Tiktok jo mer skreddersydd video-forslag for brukerne opp på sin For-You-Page (FYP). FYP består av de videoene Tiktok-algoritmene mener at akkurat DU vil like. Dette gjør at om du som bedrift bruker de aktuelle hashtaggerene og riktig videoformat som gjelder det produktet/ tjeneste du tilbyr, vil den rette målgruppen få din annonse-video opp på sin FYP. 

2.Alle kan lage videoer 

Tiktok er en gratis app som hvem som helst kan laste ned. For at din video skal få oppmerksomhet og få merkevaren din synlig er det viktig å forstå at Tiktok blir drevet at trender. Trender kommer like fort som de går, og de fleste får det ikke alltid med seg. Derfor at det viktig å huske på at man må bruke den musikk som trender den tiden du skal publisere videoen, bruke hashtags som einer seg best for å forklare merkevaren og skape engasjerende innhold de første sekundene av videoen. Det er lurt å huske at om forbrukeren ikke finner din video interessant eller appellerende de første 2 sekundene har du mistet din sjanse. Viktig å huske på at forbrukeren selv velger hva den skal bruke tiden sin på. Denne formen for markedsføring blir kalt Real Time Marketing.

3. Personlig innhold fremfor annonser

På Tiktok slår ikke annonse-videoer som er betalt annonser like godt. Forbrukere finner den mer interessant når de ser på organisk personlig innhold, fremfor betalt masse annonseringer. Dette gir unike muligheter for merkevarer å vise en mer personlig side ved merkevaren. Tiktok tilbyr også en haug med kreative funkjsoner slik at man kan lage kreative og moro innhold som skiller seg ut. 

«Heldige» merker

Tiktok har en helt ny og mer finstilt markedsføring potensial enn andre digitale plattformer, som bare har forbedret seg spesielt i året 2020. Et eksempel på dette er «hauls». Hauls konseptet går ut på at tiktok brukere kjøper inn klær, vise hva de har kjøpt inn og gjerne hvordan det sitter på kroppen. Her er det vanlig å vise hvilket merke det er fra og hvilken størrelse man har kjøpt det i. 

Grunnen til at dette er et genialt, og mer eller mindre gratis markedsføringsverktøy for merkevarer, er fordi andre brukere kan lagre disse videoene og kommentere spørsmål om plaggene. De ser klærne og produktene fremstilt på en forbedret måte enn hvordan nettbutikk og butikker gjør det. Det geniale bak Hauls er at forbrukere ser potensielle plagg de ikke viste at de trengte. Dette har gitt enorm trafikk og salg for de «heldige» merkene som har blitt eksponert av Tiktok brukere, enten ved kjøpt annonser eller ved at brukere liker merket.  

Et eksempel på en heldig merkevare er kleskjeden ZARA. Bilde: privat 

Konklusjon

Tiktok er den nykommene plattformen som ikke må undervurderes. Fra et annonseperspektiv er Tiktok definert en mediekanal bedrifter med ung målgruppe burde fokusere på i markedsføring strategien deres. Den gir muligheter for små nisjebedrifter til å markedsføre seg helt gratis på mange ulike kreative måter med videoformat. Det er viktig å huske på at Tiktok plattformen, fra en markedsføring perspektivet, skiller seg ut fra andre plattformer. Tiktok har en sett med punkter som gjør de til et unikt merkevarebyggings senter. Bedrifter må forstå at å benytte seg av Tiktok vil være å sette seg inn i et medium der man skaper kontakt med publikum på en morsom, kreativ, personlig og ikke minst NY måte.

Kilder: 

ice.no. Lesedato 21.mai 2021: https://www.ice.no/ice-magasinet/hva-er-tiktok/?tag=Familie+og+barn

Oberlo.com. Lesedato 21.mai 2021:https://www.oberlo.com/blog/tiktok-statistics

Tenkdigitalt.no. Lesedato 21.mai 2021:https://tenkdigitalt.no/blog/tiktok/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *