23# Rollen sosiale media hadde i angrepet på den Amerikanske kongressen
23# Rollen sosiale media hadde i angrepet på den Amerikanske kongressen

23# Rollen sosiale media hadde i angrepet på den Amerikanske kongressen

23# Rollen sosiale media hadde i angrepet på den Amerikanske kongressen

Den 6. januar 2021 ble den Amerikanske kongressen stormet av demonstranter. Flertall av disse demonstrantene var tilhengere av tidligere amerikansk president Donald Trump. Etter angrepet ble det satt i fokus av Trump hadde via Twitter oppfordret sine 88 millioner følgere å møtes utenfor kongressen 6. januar. Kan vi skylde på sosiale medier og Trumps Twitter aktivitet at demonstrasjonen endte som det gjorde? 

Stormingen på den amerikanske kongressen

Stormingen av kongressen skjedde samme dag som Joe Biden ble erklært den nye Amerikanske presidenten. Noen uker i forveien hadde Trump oppfordret sine tilhengere å møte opp i Washington DC den 6.januar 2021. Trump brukte i hovedsak den digitale plattformen Twitter, se bildet av twittsene nedefor.

Bilde: NRK.no 

Det var aldri oppfordret til vold via media men mange mente at Trump skapte et klima for vold og uro med aktiviteten han presenterte på Twitter profilen hans (NRK). Under demonstrasjonen ble demonstrantene revet med i den aggressive stemmingen, mange ble skadet og 4 menneskeliv tapt. 

Sosiale mediers rolle i stormingen

Trump var en tydelig bidragsyter med sine twitter meldinger der han nådde ut til hans store følger-masse. Imens demonstrasjonen pågikk spredde informasjon, videoer og bilder seg utrolig raskt på alle de store digitale plattformer som Instagram, Facebook, Snapchat, Twitter, Tiktok og Reddit. Alle fra hver sin side av jordkloden fikk se bilder og direkte videoer fra demonstrasjonen. På grunn av denne massive digitale spredningen av info og bilder, får alle se hva som foregår i hovedstaden og diskusjoner på plattformene blusset opp. Demonstrasjonen ble mye større på grunn av den massive informasjons-delingen sosiale medier hadde som rolle. Informasjonen ble spredt over hele verden, og etterhvert som informasjonen ble kommunisert videre vil det alltid bli endringer på historien. 

Bilde: NRK.no 

Konklusjon 

Sosiale medier har en utrolig stor påvirkningskraft. Sosiale medier påvirker alle mennesker hver dag, både positiv eller negativ. I slike tilfeller som stormingen av den amerikanske kongressen, er det tydelig at sosiale medier hadde en altfor stor påvirkningskraft og er mye av skylden til at demonstrasjonen ble så voldelig og farlig som den ble. Mennesker blir påvirket av sine omgivelser og informasjonen vi blir foret i dagens samfunn, og sosiale medier er med på å forsterke dette. På grunn filterbobler og ekkokamre får ikke alle deltagerne av stormingen og andre mennesker samme informasjon. Det er derfor konflikter og misforståelser skjer, og under en slik aggressivt arrangement som demonstrasjonen ble til, kan vi se at sosiale medier påvirket til. 

Kilder: 

Nrk.no. Lesedato 30 mai 2021. https://www.nrk.no/urix/slik-mobiliserte-trump-sine-tilhengere-for-opptoyene-1.15317769

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *